Paddington Residence


This project was grown from the memories of the owners, a builder and his wife, an interior stylist. The brief: to create a family home reminiscent of the bold, fresh adventurous spirit of 1960’s homes with a hint of urban industrial edge, in keeping with the inner city location.

The principal design considerations were reflections on human occupation and creating qualitative delightful experiences. The dichotomy between creating valuable and evocative experiences and practical constraints ultimately produced the architectural expression.

The entire design journey was a collaborative discovery process, as opposed to constructive designing. Everyone involved in the project had experiences where their own aesthetic values were challenged, leading to the development and growth of their aesthetic appreciation and the joy of being surprised.

Reflective of its residents, the building mass was designed as three separate building elements. The central stairwell, housed behind a two storey, curved glass block wall, unifies these elements. The translucent stairwell enclosure epitomises the design philosophy; a bold geometric shape, which is both asymmetric and soft. One can read the sky by the intensity of light yet the glass blocks provide complete privacy.

The house has exceeded the owners’ expectations in regards to functional performance. It has excellent thermal comfort, natural light, ventilation, and acoustics; all of which contribute towards the family’s wellbeing. Further, the spatial arrangement promotes family interactions whilst providing privacy and areas of seclusion.

Completed: 2016
Construction: Axis Construction and Renovation
Interiors: The Interior Styling Studio
Structural: John G. Batterham Consulting Engineer
Photos: Realscope, Isaac Marano