Our client’s brief was for a modern, open plan house that maximise the stunning city views available from the site.

The organisation and architectural expression of this house were developed through the process of reconciling the conflicting site conditions whilst creating flowing but individual places.

The circulation through the house are spatially dramatic and provide a generous, formal ascent to the living areas which are on the upper level to take advantage of the city views.

The house is open plan with generous spaces connected horizontally and vertically. Individual places are defined through stepping of the floor plane, creating intimacy within the open plan layout. The stepping floor plane also allows city views from areas not along the perimeter.

A raised roof section provides natural ventilation and floods the central void space of the house with natural light. This provides lighting to the two living levels and enables sun streaks on the walls to track the day with theatrical effect. The natural lighting significantly contributes to defining the open plan arrangement into a composition of spatial volumes




Completed: 2004

Construction: Robert Short

Structural Engineer: John Batterham Engineering